
Kaygı kişinin korku veya tehdit edici bir duruma karşı verdiği bedensel ve ruhsal tepkidir. Kaygı bozuklukları ise çok sık gördüğümüz ruhsal bir rahatsızlıktır. Birçok kişi hayatının bir döneminde anksiyete yaşamış olabilir. Bazen kaygılı olmak çok normaldir. Fakat kaygı bozukluğu süreklilik gösteren kaygı duygularından oluşur bu nedenle kişinin günlük işlerini aile ve sosyal yaşamını etkileyebilir.
Yaşadığınız kaygılar sizi sürekli meşgul ediyor yaşamınızı aksatıyor ve fizyolojik sonuçlar doğuruyorsa kaygı bozukluğunuz var demektir. Eğer korktuğunuz durumlardan kaçmaktaysanız ve durum tekrarlıyorsa dikkat edilmelidir.
Duygusal ve Fizyolojik Belirtileri
Korku huzursuzluk endişe çaresizlik hissi ve panik olma durumu duygusal belirtileridir
Çarpıntı kan basıncında değişiklik terleme boğulma hissi nefes darlığı kusma ishal ve bayılma hissi ise fizyolojik belirtileridir
Kaygıyı Önlemek İçin Yapılacaklar
Hayat tarzımızı değiştirebiliriz düzenli sağlıklı bir hayat ile sürekli yaşanan stresten uzak durarak kaygıyı önleyebiliriz
Fiziksel egzersiz spor yapmak işe yarayan yöntemlerden birisidir
Davranış tedavisi uzmanlar eşliğinde kaygı duyulan durumun üzerine gidilerek yapılan çalışmalardır. Bu şekilde bir tedavi ile kaygı önlenebilir.
Anksiyete ilaçları kullanılabilir. Psikiyatrist tedavisi sonrası antidepresanlardan yardım alınabilir. Eğer bu süreç içerisine psikolog eşliğinde bir terapi ile destek verilecek olursa iyileşme daha doğru ve kesin olabilir.
Unutmayalım davranış ve düşüncelerimiz değişirse kaygı ve stresimiz de oldukça azalacaktır.
Psikolog Aile Danışmanı
Arzu Koçaklı